MenuContent/Inhalt
Home arrow Activiteiten
vergaderzaal Vlaams Economisch Dienstencentrum

Flanders Economic Office
Consulaat van België
in Ho Chi Minh City
105 Duong Van An Street
Ward an Phu
District 2, HCMC
Ho Chi Minh City — Vietnam
Tel: +84 8 6281 8001
Fax: +84 8 6281 8010
consubel@hcm.vnn.vn

Vlaams Economisch Dienstencentrum
Oost-Vlaamse Economisch-Wetenschappelijke missie naar Vietnam

De provincie Oost-Vlaanderen organiseert van 12 tot en met 16 oktober 2015 een vijfde economische en wetenschappelijke landbouwmissie naar Vietnam - Dalat. Bedoeling is voor de deelnemende bedrijven en kenniscentra een op maat gemaakt programma uit te werken met het oog op samenwerking op lange termijn. Focus ligt op de regio Lam Dong, maar individuele programma's in HCMC en Hanoi kunnen aanvullend worden georganiseerd.

Tijdens deze missie zal bijzondere aandacht gaan naar de regio rond Dalat (provincie Lam Dong). De keuze voor deze regio ligt voor de hand. Sinds eind 19de eeuw is het in Vietnam dé landbouwregio bij uitstek waar de klemtoon vooral ligt op groenteteelt en sierteelt. De regio Dalat met een hoogteligging tussen 1000 en 1500 meter, een jaarrond temperatuur tussen 17 en 25°C en de zeer vruchtbare bodem maken het tot een uitstekende landbouwregio waarbij de klemtoon vooral ligt op groenteteelt en sierteelt.

Lam Dong is ook één van de locaties in Azië waar aardappelen (waaronder ook zoete aardappelen), groenten (waaronder kool- en wortelgewassen, erwten, bonen, slasoorten en vruchtgroenten) en (klein)fruit kunnen worden geteeld. De regio staat in voor de bevoorrading voor de lokale markt en exporteert ook naar de omringende Aziatische landen, Singapore, Japan en Europa. De groeteteelt beslaat momenteel een oppervlakte van ong. 45.000 ha, sierteelt ong 5.000 ha.

Dit alles toont duidelijk het potentieel van de regio aan. Het is dan ook niet te verwonderen dat diverse Nederlandse bedrijven al actief zijn in de regio en door middel van allerlei acties, meestal gesteund door de Nederlandse overheid, hun positie op de markt trachten te verwerven. 

Dankzij de intense inspanningen vanwege het provinciebestuur Oost-Vlaanderen geldt dit intussen ook voor een aantal Vlaamse bedrijven die met veel succes actief zijn in de regio. Er is echter nog heel wat potentieel voor Vlaamse bedrijven op het vlak van sier- en groenteteelt, serrebouw en tuinbouwtechnieken, substraten en potgrond, biologische plaagbestrijding en biologische bestuiving, landbouwmachines, verpakkingstechnieken, voedselveiligheid,...

 

Oost-Vlaams project in Dalat

Het provinciebestuur Oost-Vlaanderen in breed partnerschap met Oost-Vlaamse kenniscentra (Universiteit Gent, Hogeschool Gent, ILVO, proefcentrum voor sierteelt (PCS)), proefcentrum voor groenteteelt (PCG)) en het (Oost-) Vlaamse bedrijfsleven is sinds 2011 actief in Dalat. 
In samenwerking met het People's Committee van Lam Dong en een aantal Vietnamese partners wordt een tuinbouwproject uitgewerkt - dat duidelijk uitgaat van een win- winsituatie voor zowel de Oost-Vlaamse als de Vietnamese partners - en het aanreiken van oplossingen voor de meest voorkomende problemen in de Vietnamese sier- en groenteteelt omvat op het vlak van water- en energiebeheer, gewasbescherming, en milieu- en sociale kwaliteitsstandaarden. Door de opzet van dit project - in samenwerking met de plaatselijke lokale autoriteiten - werd een belangrijk draagvlak gecreëerd in Dalat voor samenwerking tussen Oost-Vlaanderen en Lam dong op economische en wetenschappelijk vlak en werd goodwill gecreëerd waaruit Vlaamse bedrijven met interesse in de Vietnamese markt hun voordeel kunnen halen.

Meer info en documenten

 

 

 

 
flatgebouw consulaat

Opzoeken

In de kijker

12 tot 16 oktober: missie naar Vietnam.

Voor de deelnemende bedrijven en kenniscentra aan de economische en wetenschappelijke missie naar Vietnam wordt een op maat gemaakt programma uit gewerkt met het oog op samenwerking op lange termijn. Focus ligt op de regio Lam Dong, maar individuele programma's in HCMC en Hanoi kunnen aanvullend worden georganiseerd.

Meer info

 
 
logo provincie Oost-Vlaanderen